MENU SLUITEN

Pop-up tentoonstelling Slag bij Waterloo

Op 18 juni 2015 is het precies 200 jaar geleden dat de Slag bij Waterloo werd uitgevochten. Op die datum lanceert Stadsmuseum Tilburg een pop-up expositie met een aantal belangrijke werken over deze markante veldslag. De stukken uit de Tilburgse stadscollectie zijn drie weken te zien bij ons in de winkel. We zien ‘Koning Willem II’ tijdens de veldslag, vlak nadat hij geraakt is door een kogel in zijn linkerschouder. Andere werken waarin Koning Willem II te zien is, vullen de kleine expositie aan. Op bovenstaande foto zie je een fragment uit het schilderij dat Louis Moritz maakte in 1815 (Foto: Jan van Oevelen).

De tentoongestelde objecten behoren tot de topstukken uit de stadscollectie. In 2013 en 2014 reisden twee van deze stukken mee in een internationale expositie over ‘Kunstkoning’ Willem II. De werken waren te zien in De Hermitage in St. Petersburg, het Dordrechts Museum en Musée Vauban in Luxemburg. Honderdduizenden bezoekers bekeken de Tilburgse topstukken, en nu zijn ze ook in Tilburg zelf te zien. Een unieke gelegenheid, want Stadsmuseum Tilburg heeft geen eigen gebouw, alle werken staan in een depot en zijn voor het publiek ‘verborgen’.

Het museum heeft de wens vaker stukken uit de collectie te tonen op verschillende plekken in de stad, als pop-up exposities. In april en mei werden al objecten van Coba Pulskens getoond in De Nieuwe Vorst, en nu dus in Gianotten- Mutsaers. Op deze manier kunnen inwoners van Tilburg op verrassende plekken en onverwachte momenten toch kennis nemen van de schoonheid en diversiteit die verborgen ligt in de depots van Stadsmuseum Tilburg.

Bij de kleine expositie is de historische achtergrond van de Slag bij Waterloo te lezen. De rol die Willem II, toen nog kroonprins, daarin speelde wordt in tekst en beeld uitgelegd. De veldslag betekende het definitieve einde van Napoleon’s terugkeer op het politieke wereldtoneel.
De pop-up tentoonstelling De Slag bij Waterloo is van 18 juni tot en met 7 juli 2015 te bekijken tijdens de openingstijden van onze winkel in de Emmapassage in Tilburg.

Kijk voor meer info op www.stadsmuseumtilburg.nl.