MENU SLUITEN

Lezing Wim Brands & Jeroen van Kan

cover boekIs het mogelijk ons land te typeren aan de hand van de voorwerpen waarmee we ons omringen? Wat zeggen de kaasschaaf, de afritsbroek of het windscherm over ons? En betekent het iets dat wij de cd uitvonden en de cassette, de Senseo en het scheerapparaat? Of hadden het ook Duitse, Engelse of Franse vindingen kunnen zijn?

Waarom is de fiets juist in Nederland, klimatologisch toch minder geschikt, zo populair? Waarom zit een Nederlandse hoer bij voorkeur achter een raam? Waarom was de uitvinder van de mattenklopper een Nederlander?

In het boek Nederland. Een objectief zelfportret worden vijftig typisch Nederlandse objecten beschreven door vijftig schrijvers. Objecten die een speciale betekenis hebben gekregen door ons. De kaasschaaf hebben wij niet uitgevonden, maar er kan geen politiek debat voorbij gaan of iemand begint over de kaasschaafmethode. De Nederlander, nivelleringsfetisjist in hart en nieren, haalt liever uit elk potje een dubbeltje.

De samenstellers van het boek, Wim Brands (dichter en maker Brands met boeken bij de VPRO) en Jeroen van Kan (radiomaker en oud-redacteur van Tirade), zijn ervan overtuigd dat alle beschreven objecten bij elkaar een portret van ons vormen, Nederlanders. Een objectief zelfportret.

Reserveren voor deze lezing is gewenst en kan via info@gianottenmutsaers.nl of 013 4651111.