MENU SLUITEN

Lezing ‘Op reis met mijn vader (die dood is)’ door Maarten van Riel

Zondag 23 april 14.00 tot 15.00 uur

Maarten van Riel is dertien als hij eind 1995 een dagboek koopt voor zijn vader, die een paar weken later als militair wordt uitgezonden naar Bosnië. Zeventien jaar later, als zijn vader is overleden aan acute leukemie, krijgt hij het dagboek weer in handen. Het stelt hem in staat om alsnog de wens die ze koesterden in vervulling te laten gaan: samen een reis door de Balkan maken. Met de notities, fotocamera, het zakmes en de lievelingsdrop van zijn vader gaat Maarten van Riel op pad. Hij reist door een door oorlog geteisterde regio en bezoekt prachtige en opmerkelijke plaatsen, zoals een bedevaartsoord, een wapenfabriek en een filmset. Op reis met mijn vader (die dood is) is het verslag van een uitgestelde reis, waarin Van Riel op een prachtige manier de dwaasheid van de grote geschiedenis laat zien, maar ook het intieme verhaal van zijn eigen familiegeschiedenis vertelt.

Zijn vader is geboren in Goirle en in veel van zijn herinneringen speelt Tilburg een rol: de Tilburgse modelbouwwinkel op de hoek van de Noord- en Fabriekstraat, Marietje Kessels, de sloop van de Heilige Hartkerk, het kerkhof met de witte beelden, zijn strenge opa, een carnavaleske uitvaart en hoe hij als kind net als zijn vader beroepsmilitair wilde worden. Uiteindelijk is hij Geschiedenis gaan studeren in Utrecht, was jarenlang de onderzoeksassistent van Beatrice de Graaf, schreef een boek over terrorisme in Nederland (Boom, 2010) en is sinds dat jaar ook als historicus betrokken bij het opsporen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog.

De lezing wordt geillustreerd met foto’s, gemaakt door Maarten van Riel in de Balkan. Foto’s van hem zijn hier te bekijken:
http://www.wendepunkt.nl/balkan2015-1
http://www.wendepunkt.nl/balkan2015-2

Enkele recensies:

‘Van Riel ontroert met verhaal van zijn vader.’ – Elsevier –
‘Een mooi boek met verhelderende inzichten.’ – Historisch Nieuwsblad –
‘Een must read.’ – De Defensiekrant –
‘Een ontroerend mooi boek. – Brabants Dagblad –

De lezing is gratis toegankelijk, reserveren is gewenst via info@gianottenmutsaers.nl