MENU SLUITEN

Lezing John Brosens over Nederlandse verzetsheld

Zondag 22 september van 14.30 – 16.00 uur vertelt John Brosens over Sprong naar het duister, het waargebeurde verhaal over Pieter Dourlein, een Zeeuwse marineman en Engelandvaarder.

Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka’s tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet.
Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt John Brosens in “Sprong naar het duister’ een spectaculair oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld.

Het boek is gebaseerd op het dagboek van Pieter Dourlein en typoscripts uit de archieven van de Britse Geheime Dienst MI6 die pas recent werden vrijgegeven. In feite vormt het de reconstructie van Pieters uiterst spannende belevenissen tijdens WO2. John Brosens stuitte op niet eerder gepubliceerde zaken.

De research vond plaats in Nederland, België, Zwitserland, Frankrijk en Engeland. Tijdens de lezing vertelt John Brosens hoe het boek tot stand is gekomen. Ook Tilburg speelt nog een rol in het verhaal, o.a. de kerk in de Hoefstraat.

John Brosens (Vlissingen, 1946) publiceert historische romans voor jong en oud, thrillers en kinderboeken. Daarnaast treedt hij op als dichter, spreker en dagvoorzitter. Via de SchrijversCentrale verzorgt hij lezingen, presentaties en workshops.

De lezing is gratis bij te wonen, reserveren is gewenst via info@gianottenmutsaers.nl