MENU SLUITEN

Lezing Ernst Hirsch Ballin: Tegen de stroom

ernst-hirsch-ballin cover-tegen-de-stroomOver mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden.Zondag 25 september om 13.00 uur geeft Ernst Hirsch Ballin een lezing in Boekhandel Gianotten Mutsaers over zijn boek Tegen de stroom.

In Tegen de stroom schrijft Ernst Hirsch Ballin over mensen die in hun tijd eerder en scherper dan anderen doorzagen dat het recht met voeten getreden werd, en zich ertegen teweer stelden. Zoals Lodewijk Ernst Visser, de in 1941 ontslagen president van de Hoge Raad. Hij kaartte aan – nog vóór de deportaties begonnen – dat de Nederlandse constitutionele beginselen geslachtofferd werden door de Joodse Nederlanders te isoleren. Of de mysticus Titus Brandsma, die als een van de eersten de strijd aanbond met het opkomend nationaal-socialisme. Strijdbaar was ook Anton de Kom, die uit Suriname werd verbannen omdat hij niet accepteerde dat de Nederlandse kolonisten zichzelf als superieur beschouwden. Deze mensen durfden naar voren te treden en hun stem te verheffen. Ernst Hirsch Ballin laat in Tegen de stroom zien hoe het in alle tijden (ook de onze) belangrijk is om een heldere blik te bezitten en niet zomaar met de stroom mee te gaan.

Ernst Hirsch Ballin (1950) is hoogleraar aan de juridische faculteit in Tilburg en Amsterdam en vervulde verschillende publieke ambten, onder andere als minister van Justitie. Hij publiceerde eerder over burgerrechten, de rechtsstaat en democratie.

De entree voor deze lezing is vrij maar aanmelden is gewenst via info@gianottenmutsaers.nl of 013 4651111.