MENU SLUITEN

Klinkende alchemie van Maarten Brandt

Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt is een unieke en lijvige verzameling van 98 essays geschreven door een op en top gedreven musicoloog. Deze collectie beschouwingen werpt een duidelijk ander licht op klassieke muziek dan we gewend zijn.

Zondag 18 november om 15.00 uur geeft Maarten Brandt een presentatie (met geluidsfragmenten) in boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg. Hij zal geïnterviewd worden door Ad Suur.

Maarten Brandt is een veelgevraagd causeur op het gebied van klassieke muziek en artistiek adviseur van dirigenten als bijvoorbeeld Ed Spanjaard, Jac van Steen, Martin Sieghart, Antony Hermus en Otto Tausk. Daarnaast was hij vele jaren gastdocent aan de hoofdopleiding orkestdirectie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muzikaal adviseur van het Limburgs Symfonie Orkest. Als auteur was hij verantwoordelijk voor programma-toelichtingen voor alle orkesten in den lande.

Klinkende alchemie

Voor een belangrijk deel is het boek muzikale scheikunde. Het gaat niet alleen over composities, maar vooral de uitgekiende combinaties daarvan. Over wat stukken binnen een programma met elkaar doen en hoe dat een meerwaarde kan opleveren. Daarnaast is deze publicatie een vurig pleidooi voor een traditie die steeds meer onder druk staat en waarvan het voortbestaan door allerhande factoren wordt bedreigd: de uitvoeringspraktijk van de symfonische muziek in de ruimste zin van het begrip. De trefwoorden van Brandts beschouwingen zijn zowel overeenkomsten als contrasten. Met dien verstande dat de laatste belangrijker zijn dan de eerste. Ziehier een van de ongeschreven wetten van de kunst die programmeren heet. Het bijzondere van dit aan de nagedachtenis van Marius Flothuis (1914-2001) – oud artistiek leider van het Koninklijk Concertgebouworkest – opgedragen boek schuilt bovendien in het feit dat de hoofdstukken bewust in een dramaturgische ordening zijn ondergebracht. Hierdoor ontstaan voor de lezer vermoede en onvermoede verbanden, net zoals dit bij een geslaagd concertprogramma het geval is. Het geheel wordt in klank geïllustreerd met de bij deze uitgave gevoegde cd waarop een van Flothuis’ geniale programma’s is vastgelegd en dat nooit eerder op geluidsdrager is verschenen.

Quote uit Voorwoord door Kees Vlaardingerbroek:
Zelden zijn emotie en kennis perfect in evenwicht.
In het geval van Maarten Brandt komt alles samen: een onfeilbaar gevoel
voor kwaliteit, een enorme kennis van de historische omstandigheden
waaronder de betreffende muziek is ontstaan én het vermogen daarover uiterst
beeldend te spreken en te schrijven.

De inloop bij de lezing is vrij, geen entree, u bent van harte welkom!