MENU SLUITEN

EEN REEKS SOCRATISCHE GESPREKKEN OP DE ZONDAGOCHTEND!

socrates

Boekhandel Gianotten Mutsaers organiseert komend seizoen op een aantal zondagochtenden socratische gesprekken: met de aanwezigen gaan drie filosofen – Marlie van Lieshout, Joop van der Kuip en Jan Verweij, docenten filosofie aan het St. Odulphuslyceum – een gesprek voeren over een onderwerp dat ter plekke wordt vastgesteld door de aanwezigen. We denken aan onderwerpen als TOLERANTIE (Wat is tolerantie? Is tolerantie altijd gewenst? Is tolerantie iets anders dan verdraagzaamheid? Tolereer je intolerantie?), VRIENDSCHAP (Waarin onderscheidt vriendschap zich van liefde? Welke kenmerken heeft vriendschap? Heb je meer dan één vriend?) en VERGEVING (Is vergeven hetzelfde als vergeten? Voor wie vergeef je? Is vergeving mogelijk?), maar ook andere onderwerpen die er toe doen, zijn mogelijk.

Zondag 1 juni beginnen we. U wordt vanaf kwart over 10 verwelkomd, we starten om half 11 met muziek, daarna beginnen we met een socratisch gesprek; we eindigen met muziek en wellicht met een korte overweging over het behandelde onderwerp. Om kwart over 12 stoppen we (de winkel gaat open om 12 uur). De toegang is gratis en een lekkere kop koffie of thee uit onze koffiebar is slechts € 1,50.

Wat is een socratisch gesprek?

Een socratisch gesprek ontleent zijn naam aan Socrates, die wandelend door Athene de burgers ondervroeg over allerlei onderwerpen. Uitgangspunt was dat de waarheid al in de mens zit en hij voerde zo het beroep van zijn moeder – vroedvrouw – uit.

Deelnemers worden aangesproken op hun discipline tot onderzoek, niet op hun vaardigheid tot redeneren. Het hoogste doel van dit soort gesprekken is volgens Socrates: ‘een goed en verstandig mens worden’, met als belangrijkste eigenschappen: morele kwaliteit.

Natuurlijk bent u ook als toeschouwer van harte uitgenodigd!

Wij hopen van harte dat vele Tilburgers zich op de zondagochtend weer geroepen voelen om Gianotten Mutsaers te bezoeken!

Marlous en Ruud Mutsaers,
Marlie van Lieshout,
Joop van der Kuip,
Jan Verweij.