MENU SLUITEN

Brieven schrijven tegen onrecht

 

LWM 2014 - AI Netherlands. Letter Writing Marathon at the Dutch Office Amnesty International The Netherlands Amsterdam. Every December, to mark International Human Rights Day, hundreds of thousands of people around the globe take part in the world’s largest human rights event: Write for Rights.Op zaterdag 10 december van 11.00 tot 17.00 uur organiseert Amnesty-groep Tilburg de jaarlijkse Schrijfmarathon, o.a. bij Gianotten Mutsaers. Deze datum is de internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. Ook in Tilburg. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

‘Ik dacht dat ik zou sterven’
Dit jaar staat onder anderen de Egyptische fotograaf Shawkan centraal. Hij legde het uiterst brute politieoptreden tegen vreedzame betogers vast. ‘Het was als een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er waren kogels, traangas, schoten, politie, soldaten, tanks.’ Shawkan werd opgepakt, mishandeld en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. ‘Ik dacht dat ik zou sterven,’ liet hij weten. Amnesty ijvert voor de onmiddellijke vrijlating van Shawkan, die alleen maar gebruik maakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

‘Het voelt fantastisch’
De Mexicaanse Yecenia Armenta ontving tijdens de Schrijfmarathon 2015 meer dan achtduizend brieven. ‘Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch.’ Armenta zat sinds juli 2012 in de gevangenis nadat ze, na vijftien uur marteling en het dreigement dat haar kinderen gedood zouden worden, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij.
Behalve Yecenia Armenta, kwamen na de Schrijfmarathon van 2015 ook de Amerikaan Albert Woodfox, Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar, Fred Bauma en Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo en Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan vrij, en er werden maatregelen genomen om kindhuwelijken in Burkina Faso te voorkomen.