MENU SLUITEN

Boeken rond het Paleis haalt grote namen binnen

Op zondag 27 augustus 2017 staat het centrum van Tilburg van 10 tot 17 uur opnieuw in het teken van de boekenmarkt “Boeken rond het Paleis”; en wel voor de 20e keer. Nieuw is het Kinderplein met grote namen als Charlotte Dematons en Rick de Haas. Daarnaast hebben ze een zeer gevarieerd literair programma. Kortom, er staat een mooie jubileumeditie.

Boeken rond het Paleis.

De sfeervolle markt, georganiseerd door de Stichting dr. P.J.Cools msc, is de grootste boekenmarkt van Zuid-Nederland en geldt als een van de populairste van ons land. In samenwerking met veel culturele organisaties is er ook dit jaar weer een aantrekkelijk literair programma.

Kinderplein

Een jubileumeditie verdient iets bijzonders; extra aandacht voor de toekomstige vaste bezoekers: de huidige jeugd. Illustratrice Charlotte Dematons verzorgt een activiteit rond het boek Nederland, dé bestseller onder de prentenboeken. Rick de Haas gaat met kinderen aan de slag, laat hen in het Paleis-Raadhuis tekenen geïnspireerd door het borstbeeld van koning Willem II. Hij is bekend als illustrator van Mees Kees en recentelijk van De Gorgels van komiek Jochem Myjer. Onder leiding van schrijfcoach Ester van Zundert, van Het Schrijfatelier, gaan kinderen met tekst aan de gang. Theater Erwazzus zorgt voor de vrolijke noot op de markt.

Literair programma

  • De nieuwe stadsdichter, Onias Landveld, presenteert zich en er is een optreden van Rozelijn van Gurp. Deze leerling aan het Odulphuslyceum, werd in maart na een spannende strijd tussen zeven kandidaten gekozen tot junior-stadsdichter van Tilburg.
  • Wigo Worsseling (Udenhout) en Julius de Groot (Tilburg) zijn grote namen in de urbexfotografie. Bij hun foto’s hebben leden van de Schrijfateliers teksten geschreven, en de beste worden voorgelezen.
  • Presentatie boek ‘Boek en lijst’ (Observaties over het afgebeelde boek) over het boek in de beeldende kunst, geschreven door de Tilburgers Martin Hulsenboom en Peter IJsenbrant.
  • Lezing van Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Extra

  • Presentatie pictogram ‘Boeken rond het Paleis’. Ook de boekenmarkt is voortaan te vinden in het Tilburgse lettertype TilburgsAns. Op verzoek van Stichting Cools gingen Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen aan de slag.
  • Onthulling van het schilderij van de nieuwe stadsdichter; Ivo van Leeuwen maakte het portret.

 

Extra op de markt

  • De “OpenDichtbus” is de hele dag aanwezig; een mobiel instituut van Sjef en Ties ter bevordering en verspreiding van poëzie, literatuur en mooie muziek. Lisa Weeda verzorgt een workshop stiftpoëzie bij of naast de bus.
  • Argibald (Willem Bentvelzen) zal voor bezoekers van de boekenmarkt een Cartoon Consult verzorgen. Dit is een bilaterale tekenconsult waarbij in een tweegesprek een kunstwerkje ontstaat dat betrekking heeft op het thema van de bijeenkomst en de persoon in kwestie. Het kunstwerkje wordt mooi verpakt aangeboden.

 

Organisatie
Het programma kwam tot stand door samenwerking van Stichting Cools met kinderboekhandel Livius de Zevensprong, Bibliotheek Midden-Brabant en Tilt.

Voor meer informatie:

http://www.stichtingcools.nl/boeken-rond-het-paleis/literiarprogramma/

www.facebook.com/stichtingcools/