MENU SLUITEN

Smokey Goodness – Jord Althuizen

Smokey bbqSmokey Goodness is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met Smokey Goodness haal je het beste uit je BBQ. Met alles over (voor)bereidingen en temperatuurbeheersing, gouden tips en inspirerende recepten: van whole hog tot pulled pork en van sushi roll tot kip op een bierblikje. Voor je het weet ben je net zo verslingerd aan de grill, het vuur en de rook als Jord. Get your grill on!

Één van de recepten die in het boek staat is de Beer Can Chicken Smokey Style. De Beer Can Chicken is in korte tijden uitgegroeid tot een BBQ-gerecht met cultstatus en mag daarom in dit BBQ-boek zeker niet ontbreken. Door de kip bovenop het bierblik te leggen, wordt die rechtop geroosterd, en heb je overal een krokant gekruid velletje, wat toch echt het lekkerste onderdeel van de kip is. Het is een simpel recept dat je gasten zeker zal verrassen als je de deksel van de BBQ haalt. En had ik al gezegd dat bier, kip en BBQ een uitstekende combinatie is?


Ingrediënten voor vier personen:
2 blikjes van je favoriete bier
2 scharrelkippen van ca. 1,3 kg van een goed ras, zoals Label rouge of Bresse-kip
8 el Chick Mix BBQ-kruiden
1 citroen, in partjes gesneden
1 bos verse rozemarijn

Benodigdheden
BBQ met deksel voor indirect grillen
injectiespuit
1 handje geweekte appel-, kersen- of mesquitehoutsnippers
Beer Can Chicken-houder (optioneel)
kernthermometer

Duur
Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 1 uur

Bereidingswijze
Bereid de BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 170 graden is bereikt. Open de twee bierblikjes en neem uit beide blikjes een grote slok. Dat is alvast je eerste bqq 2winst. Vul vervolgens de injectiespuit met bier en injecteer de kip op verschillende plaatsen in de borst en beide dijen. Zo weet je zeker dat je kip naar bier smaakt, ook als er weinig bier uit het blik verdampt. Droog de twee kippen af met keukenpapier en kruid ze rondom gelijkmatig met de Chick Mix BBQ-kruiden.

Zet de twee bierblikken op het heetste deel van de BBQ en verwarm de bierblikken voor. Zodra het bier in de blikken begint te dampen werp je de geweekte en afgegoten rookhoutsnippers en het bosje rozemarijn, op een paar takjes na, op de hete kolen. Schuif vervolgens de kippen over de bierblikken en trek de twee poten uit, zodat het bierblik en de twee kippenpoten samen een driepoot vormen op het rooster. Draai de borst naar het warmste gedeelte van de BBQ toe en leg de deksel terug op de BBQ. Houd de temperatuur van de BBQ constant op 170 graden en gaar de kip in circa 50 tot 60 minuten, tot deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 70 graden in de borst en 75 graden in de dijen.

Haal de kip van de BBQ, zet hem met blik recht op een snijplank en laat kort rusten. Grill de citroenpartjes terwijl de kip rust en presenteer ze samen met de overgebleven rozemarijntakjes op de snijplank. Steek vlak voor het aan tafel presenteren de rozemarijntakjes in de fik voor een smokey en geurig effect.

Smokey Goodness – Jord Althuizen – € 24,99