MENU SLUITEN

Spannende Boeken Weken: interview en signeersessie Simon de Waal

VECTOR_omslag-HR kleinerlogoBloed in de polder is het motto van de Spannende Boeken Weken, die lopen van 3-19 juni en geheel in het teken staan van de Nederlandse thriller. De boekhandel geeft het geschenkboek VECTOR van de Waal cadeau aan haar klanten bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. Simon de Waal bezoekt 18 juni om 11.00 uur Boekhandel Gianotten Mutsaers voor een interview en signeersessie. Het interview wordt afgenomen door Gerlof Leistra, misdaadverslaggever van Elsevier en  gespecialiseerd in verhalen over moord en doodslag, tbs en georganiseerde misdaad. Van hem is dit jaar verschenen: Biografie van de bajes.

Scenario’s en thrillers

Sinds begin jaren ’80 was Simon de Waal rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie waar hij op bureau Warmoesstraat samenwerkte met Appie Baantjer. Nadat hij in 1991 was gevraagd als adviseur bij een speelfilm, kreeg hij interesse voor het scenarioschrijven. Zo heeft hij scenario’s geschreven voor televisieseries als Baantjer, Unit 13, Grijpstra & De Gier, Smeris, Noordzuid en Russen. Voor het scenario van de film Lek ontving hij in 2000 een Gouden Kalf. Naast scenario’s schrijft hij ook thrillers: Cop vs Killer (2004) en Pentito (2008) werden beide genomineerd voor De Gouden Strop. Pentito won in Vlaanderen de Diamanten Kogel (2008). De verfilming van Cop vs Killer (2012 en geregisseerd door de Waal) won een Gouden Kalf voor de hoofdrolspeler Jeroen Willems.

Policiers

In 2009 startte De Waal een reeks policiers met Baantjer, die tijdens het schrijven van deel drie overleed. In 2014 was de pilot van Bureau Raampoort, gebaseerd op deze reeks van De Waal, een succes bij SBS6; de serie wordt vanaf eind september uitgezonden. Ondertussen werkt De Waal aan The Fear of God, dat hij wederom zelf zal verfilmen. Boek en film staan gepland voor najaar 2016.