MENU SLUITEN

Column van Bente: Meerdere-exemplaren-shock

Je zou het misschien niet helemaal verwachten, maar een groot boekenfan als ik zit niet altijd met de neus in de boeken – shocker! Want soms, als ik er even genoeg van heb, open ik Facebook en scroll ik door mijn timeline heen. Op jacht naar de boek gerelateerde statussen van de mensen die dezelfde passie delen als ik. En geloof me, dat zijn veel berichten. Zou ik ze allemaal willen lezen, dan zou ik zo’n uur per dag uit moeten tellen voor deze nogal bijzondere activiteit. Doe ik dus ook niet. Maar de boekenkastfoto’s uitvoerig bekijken? Dat is mijn guilty pleasure, mijn specialiteit.

En terwijl ik op de zondagochtend opnieuw geobsedeerd was door al die mooie boekenkasten, sprong één foto eruit. “Wow, is dit echt? Is dit serieus?”, vroeg ik me hardop af terwijl ik probeerde in te zoomen. Ja, ik zag het toch echt goed. Daar, op de tweede plank van boven, stond negen keer hetzelfde boek. Négen keer! En als ik niet in bed had gelegen terwijl ik de ontdekking deed, was ik stijl achterover gevallen.

Ik was in shock. Diepe, diepe shock. Op de rug van al die negen boeken zag ik iedere keer dezelfde titel. De een in het Engels, de ander in het Nederlands. Weer een ander had een totaal andere kaft en sommige stonden er gewoon dubbel. “Hoe dan?!”, gooide ik eruit terwijl ik met open mond nog steeds naar de afbeelding staarde. Ik was compleet in de war, de rest van mijn boekenkastsessie compleet vergetend.

Als een bezetene scrolde ik naar de reacties onder de foto, en daar werd mijn verbazing alleen maar groter. “Hé, jij hebt ook alle versies van dat boek, gaaf he!” en “Wow, ik heb precies diezelfde boeken van de serie!”, spotte ik tussen alle reacties. Er waren dus veel meer mensen met zo’n speciale collectie, en ondertussen hing mijn mond ergens tot op mijn knieën.

Hoe kon ik mezelf een groot boekenfan noemen, terwijl ergens op de wereld boekenkasten stonden die tot de nok gevuld waren met dezelfde exemplaren? Geloof me, ik heb echt wel eens een dubbele titel gehad. Maar in dat geval gaf ik hem weg of verkocht ik hem online. Ze allebei houden om als trofee in mijn collectie te bewaren? Dat was nooit in me opgekomen.

Ik vond het o, zo vreemd. Maar toch, zo prachtig. Hoe gaaf zou het zijn om een hele plank te kunnen wijden aan de boeken van Harry Potter? Om een speciaal hoekje te hebben voor Percy Jackson? Om als een echte verzamelaar álle versies te hebben van een bepaalde serie? Als ik het kon, had ik de foto van zo’n duizend likes voorzien.

Ik sloot mijn laptop af, sprong uit bed en belde mijn vriend. “Schat, we gaan vandaag naar de boekwinkel. Ik moet zo’n 33 boeken van Harry Potter bemachtigen.”

bente

Bente van de Wouw
@Storiesbybente