MENU SLUITEN

Literaire avond met Griet Op de Beeck

Beeck-Griet-op-de-c-Koen-Broos-2014gij nuDEZE LEZING IS UITVERKOCHT!! Na haar sprankelende en intense optreden bij Zomergasten nu bij ons te gast; Griet Op de Beeck geeft woensdag 14 september om 20.00 uur een lezing.

Ze debuteerde in 2013 met Vele hemels boven de zevende, een roman over vijf mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Het boek werd uitstekend onthaald, met onder meer een vijf sterrenrecensie in De Volkskrant, lyrische reacties van mensen als Peter Verhelst, Jan Leyers en Tom Lanoye en nominaties voor De AKO literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil. Het boek won de Bronzen Uil Publieksprijs. Jan Matthys maakt er ook een film van, waarvoor Griet Op de Beeck zelf het scenario schrijft, Caviar produceert. Drie jaar later is de roman aan zijn 39ste druk toe, goed voor bijna 150.000 verkochte exemplaren.

Kom hier dat ik u kus verscheen eind september 2014, een roman over beschadigde mensen, en hoe zij ongewild ook andere beschadigen, in de eerste plaats hun eigen kinderen. Je volgt Mona als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Ook dit boek kreeg veel bijval. Het werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand, belandde op de shortlist van NS publieksprijs en won de Hebban Award voor literatuur. Een goed jaar later zijn er meer dan 220.000 verkocht, goed voor 24 drukken. Dit boek wordt verfilmd door Niels Van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker, het Nederlandse Bastide Films produceert.

In 2016 verschijnt de derde titel: Gij Nu, geen roman, maar ook geen lukraak bij mekaar geschreven verhalen, het is toch een boek dat je bij het begin moet beginnen lezen om te eindigen bij het eind, over vijftien mensen op een kantelpunt in hun leven. En hoe verschillend ook de personages en hun context, allemaal moeten ze een vergelijkbare keuze maken. In datzelfde jaar schrijft Griet Op de Beeck ook een toneeltekst voor Alexandra Broeder (Het Nationale Toneel in Amsterdam) en voor een project rond Die Sieben Tödsünden, een opera van Weill en Brecht voor het Delft Chamber Music Festival. Daarnaast werkt ze aan haar vierde boek.

Het heeft Griet Op de Beeck tijd gekost om de moed te verzamelen om te durven debuteren. Voor ze voltijds schrijver werd koos ze twee verschillende vluchtwegen. Ze was eerst een aantal jaren dramaturg in het theater (voor gezelschappen als Compagnie De Koe en Het Toneelhuis), en nadien maakte ze grote interviews, een aantal jaren voor HUMO, later voor De Morgen. Nu ze eindelijk is geworden wie ze eigenlijk altijd al was, wil ze nooit meer iets anders doen dan fictie schrijven.

Welkom bij deze avond!

De entree bedraagt €5,- Reserveren is gewenst via info@gianottenmutsaers.nl of 013 4651111