MENU SLUITEN

Lezing Thera Coppens Johanna en Margaretha

Gianotten Mutsaers opent een nieuwe winkel op een vertrouwde locatie. We vieren dit 1&2 februari met een weekend bomvol lezingen, demonstraties en muziek!

Lezing Thera Coppens Johanna en Margaretha – zaterdag 1 februari 11.00 – 12.00 uur

In haar nieuwe boek dringt Thera Coppens door tot de dertiende eeuw, waar een ontzagwekkende vrouw strijd moet voeren tegen de hebzucht van de haar omringende vorsten. Margaretha lag nog in de wieg toen haar ouders stierven en de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen nalieten aan haar en haar zus Johanna. In de door mannen gedomineerde wereld vormden de schatrijke prinsessen een begeerde prooi in de genadeloze huwelijkspolitiek.

Na de dood van Johanna bestreed Margaretha vijandige vorsten en pausen en stuurde haar oorlogsvloot af op haar aartsvijand: rooms-koning Willem II, graaf van Holland. Twee eeuwen later gingen haar graafschappen op in het grote Bourgondische Rijk. Maar als stammoeder van de nieuwe dynastie werkt haar invloed door in de middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen.

Thera Coppens stelt het boek graag aan het grote publiek voor tijdens een lezing op zaterdag 1 februari 2020 om 11:00 uur bij Gianotten Mutsaerts. Aan de hand van een prachtige Powerpoint-presentatie neemt de auteur met haar lezing het publiek mee terug in de tijd.

Thera Coppens (1947) is auteur van historische boeken als Antonius Mor, hofschilder van Karel V en Dageraad van Oranje-Nassau. Bij Meulenhoff verschenen van haar onder meer Marie Cornélie, dagboek van haar reis naar het hof van Sint-PetersburgHortense, de vergeten koningin van Holland en Sophie in Weimar, een prinses van Oranje in Duitsland, dat werd genomineerd voor de biografieprijs 2012. In 2014 verscheen haar zeer goed ontvangen boek Suzanne en Edouard Manet, de liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder. Coppens publiceerde bovendien in onder andere NRC HandelsbladMuseumtijdschrift en Nouveau.

Deze lezing is gratis toegankelijk.