MENU SLUITEN

Kookboek van de maand juli: van tajine tot havermout

Cover_Havermout_voorzijde_LR-klein1Lees Jamila’s boek Van tajine tot havermout en je slaat dus twee vliegen in een klap. Of drie, eigenlijk. Niet alleen eet je gezonder en smaakvoller dan ooit tevoren, ook leer je wat meer over de zin en de onzin van onze zucht naar gezond. Jamila weet van de hoed en de rand, en geeft bijvoorbeeld ruiterlijk toe dat het vermijden van tarwe en gluten voor velen van ons strikt genomen niet nodig is. Wel gaat het weglaten ervan bijna als vanzelf gepaard met een gezonde leefstijl. Je laat automatisch allerlei kant-en-klare bewerkte producten, zoals koek en taart staan. En dat doet je lijf goed.

Haar nuchtere adviezen geven de lezer grip op de ondoordringbare brei aan voedingsinformatie die dagelijks op ze af komt. Daarbij slaat Jamila niet door in haar adviezen. Haar detoxkuurtje blijft beperkt tot een halfuurtje in de ochtend (begin met een cleansend sapje) en vlees en vis zijn eens niet verboden. Gelukkig maar, want de harissakip met citroen ziet er uit om te verslinden.

Je hoeft alleen maar naar de lauwwarme salade van groene groenten te kíjken en je voelt je al gezonder. De havermoutbodem voor haar quiche is een geniale uitvinding – snel, gemakkelijk en blindbakken is niet nodig. Ideaal dus, en nog glutenvrij ook. En de linzenburgers gekruid met baharat? Die staan alvast op de kookagenda voor volgende week.

De uitvoering van het boek is luxe, met prachtige foto’s van zowel de gerechten als Jamila in het land van haar grootouders, boodschappen doend op de markt of loungend in een adembenemend mooie riad. De ingrediënten zijn bijna zonder uitzondering gewoon in de supermarkt te vinden en de recepten kort en bondig. Gezond doen op zijn Marokkaans: het is haalbaar, lekker en gevarieerd, dankzij de kookkunsten van Jamila.

Van tajine tot havermout – Jamila Winwood  €19,99