MENU SLUITEN

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog – Lindsey Fitzharris

Boekentip van Daphne:

‘De Eerste Wereldoorlog, een grootschalige oorlog met vernietigend materieel, bracht ook nieuwe medische technieken voort in rap tempo. Vooral op het gebied van plastische chirurgie werden grote stappen gezet. Dit boek volgt de carrière van chirurg Harold Gillies, een pionier op dat gebied, maar ook gewonde soldaten en hun persoonlijke verhalen. Een fascinerend boek over vastberadenheid, vallen en opstaan, en de gruwelen van de oorlog.’

In Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog vertelt historicus Lindsey Fitzharris het buitengewone verhaal van de baanbrekende chirurg Harold Gillies, die in de Eerste Wereldoorlog de verwonde gezichten van soldaten behandelde en daarmee de eerste stappen richting de moderne plastische chirurgie zette.

De uitvinding van het machinegeweer veroorzaakte grootschalige bloedbaden waarbij duizenden soldaten gezichtsletsel opliepen. In een tijd waarin iemand met een verminkt gezicht als monster werd gezien, gaf Gillies mensen niet alleen hun gezicht terug, maar ook hun identiteit. Fitzharris wisselt Gillies’ chirurgische innovaties af met de aangrijpende verhalen van soldaten. Het resultaat is een fascinerende geschiedenis van een meedogenloze oorlog waarin de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en de kunst van de geneeskunde centraal staan.