MENU SLUITEN

De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria – Gerald Easter & Mara Vorhees

Boekentip van Daphne:

 

‘In 1999 las ik een krantenartikel over de ontdekking van de Vrouw Maria in de Oostzee. Een schip uit de 18e eeuw vol Hollandse meesters, dat sprak tot de verbeelding! Dit boek verhaalt over de vondst en het onderzoek naar het schip dat er nog steeds ligt, maar ook over de kunstwerken in het schip, de kunstwereld in Nederland, Catharina de Grote en onderwaterarcheologie. Een lekker onderhoudende mix van avontuur en geschiedenis.’

De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria van Gerald Easter en Mara Vorhees is de geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol Hollandse meesters.

Op 5 september 1771 verlaat een Nederlands zeilschip vol zeventiende-eeuwse Hollandse meesterstukken van Rembrandt, Paulus Potter en Gerard Dou de haven van Amsterdam. De bestemming van de Vrouw Maria is Sint-Petersburg, waar verwoed kunstverzamelaar tsarina Catharina de Grote de schilderijen aan haar collectie in de Hermitage wil toevoegen. Voor de kust van Finland gaat het schip met de waardevolle lading echter naar de kelder – een gebeurtenis die tot een maritieme legende uitgroeit. Pas in 1999 wordt het scheepswrak gevonden en dan blijkt het in opvallend goede staat te verkeren.

De kostbare lading van het schip wordt vervolgens inzet van een internationaal juridisch steekspel: zowel Finland als Rusland meent er aanspraak op te kunnen maken. Tot op heden staan de landen pal tegenover elkaar.

In De verzonken kunstschatten van de Vrouw Maria reconstrueren Gerald Easter en Maria Vorhees met veel oog voor persoonlijke details het fascinerende verhaal van het gezonken zeilschip, een verhaal waarin politiek, kunst, kunsthandel en -conservering in heden en verleden op levendige wijze met elkaar verweven zijn.

                                                                                                                   

Meer boekentips van Daphne