MENU SLUITEN

Auteursoptreden Wilfred de Bruijn

Onlangs verscheen Op zoek naar mijn Frankrijk van de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn. Hierin ontrafelt hij de ziel van Frankrijk en ontdekt achter de clichés een intrigerend land vol tegenstellingen. Joyce van der Horst interviewt Wilfred de Bruijn op zaterdag 9 december, aanvang 15 uur.

Een scherpe en humoristische blik op het échte Frankrijk
Met zijn scherpe blik en humor schrijft Wilfred de Bruijn over het land waar hij steeds meer van houdt: Frankrijk. Het staat elk jaar weer met stip op nummer één op het lijstje van populaire vakantielanden. Zon, rust, prachtig landschap, lekker eten, wijn – het bourgondische leven trekt. Maar klopt dit beeld van ons droomland Frankrijk wel? Wat weten we eigenlijk echt van Frankrijk?

Frankrijk en de rest van de wereld maakten kennis met De Bruijn toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op Facebook had gezet nadat hij en zijn vriend op straat waren mishandeld. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk.
In Op zoek naar mijn Frankrijk neemt De Bruijn ons mee achter de schermen van het Franse land, achter de façades. Hij ontrafelt naar aanleiding van zijn ervaringen en zijn verbazing over de gewoontes en mores in Frankrijk de ziel van het land. Maar ook nadat hij achter de voordeur heeft gekeken, neemt zijn liefde voor Frankrijk alleen maar toe.

Wilfred de Bruijn groeide op in de Alblasserwaard en studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Sinds 2003 woont hij in Parijs, waar hij bibliothecaris is van de Fondation Custodia. Op 6 april 2013 werd De Bruijn slachtoffer van anti-homogeweld toen hij in Parijs met zijn vriend op straat liep. Een foto van zijn gehavende gezicht werd massaal bekeken en gedeeld op de sociale media. De zaak kreeg veel aandacht van internationale nieuwsmedia. Voor de VPRO maakte hij de documentaireserie Op zoek naar mijn Frankrijk, die ook door de VRT uitgezonden zal worden.

Op zoek naar mijn Frankrijk is geschreven in samenwerking met Ivo van Woerden. Ivo van Woerden (1979) is freelance onderzoeksjournalist. Hij werkte voor onder andere Vrij Nederland, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Humo en De Morgen. Van 2010 tot 2012 was hij redacteur bij HP/De Tijd. Van hem verschenen de boeken Undercover in de ouderenzorg en Het drama van Alphen.

Wilfred de Bruijn wordt geïnterviewd door Joyce van der Horst, hoofdredacteur bij het Wereldpodium maar ook interviewer, presentator, acteur, projectleider en cultureel adviseur. Na afloop schenken we een glaasje Franse wijn, welkom!