Interactieve lezing: Nepnieuws. Een overlevingsgids
Kom op 11 februari naar de interactieve lezing van de drie auteurs van Nepnieuws. Een overlevingsgids! De lezing vindt plaats in de Bibliotheek LocHal van 19.30 uur tot 21.30 en is een samenwerking tussen Gianotten Mutsaers en Bibliotheek LocHal.
Waarheid is steeds moeilijker van leugen te onderscheiden. Om burgers hierbij te ondersteunen, en ter promotie van hun boek, ontwikkelden de auteurs van Nepnieuws. Een overlevingsgids een interactieve lezing (m.b.v. powerpoint) over hoe we ons als nieuwsconsumenten kunnen leren verweren tegen nepnieuws: door het te definiëren; door te kijken waar het vandaan komt en waarom het wordt verspreid; door uit te zoeken waarom we erin trappen; door handvatten te bieden hoe je fake news herkent en ontkracht.
Allemaal aan de hand van informatieve en vermakelijke voorbeelden. Zo overleven we de overvloed aan nepnieuws.
Over het boek:
De verspreiding van nepnieuws is helaas elke dag actueel. Met de herverkiezing van Trump en de problemen in onze hoofdstad bereikt het zelfs een nieuw hoogtepunt.
Overheden en bigtechs hebben onvoldoende greep op deze ontwikkeling. Daarom zullen burgers het heft in eigen hand moeten nemen.
Eliot Higgins van Bellingcat (Four Freedoms Award 2024) prijst het in oktober gepubliceerde Nepnieuws. Een overlevingsgids aan als “een essentieel instrument.” Hij beschouwt het boek als een bouwsteen voor een beter geïnformeerde en weerbare wereld.
Over de auteurs:
Sytze Hiemstra studeerde Rechten en Filosofie. Hij is strafrechtadvocaat. Daan Stremmelaar studeerde Geschiedenis en Pedagogiek. Hij werkt als onderzoeker bij een cliëntenorganisatie en verdiept zich daarnaast als buitenpromovendus in de sociale geschiedenis. Marc Wervelman studeerde meerdere jaren Geschiedenis en volgde een groot aantal colleges Filosofie. Na een loopbaan bij de Rijksoverheid schoolde hij zich om tot stresscounselor en complementair alternatief therapeut.
Vanuit hun, soms zeer verschillende, invalshoeken voeren de vrienden al vele jaren discussies over een breed scala aan onderwerpen. Vanwege de schokkende sociale gevolgen van nepnieuws, zoals de bestorming van het Capitool in de VS en de polarisatie binnen de Nederlandse samenleving, besloten zij een boek te schrijven over nepnieuws. M.m.v. oa. Thijs Pepping, Cees Hamelink, Alexander Pleijter, Mattias Desmet en Ionica Smeets.