Over de grens. Vluchten, foto’s en filosofie.
Thema-avond Maand van de Filosofie, dinsdag 19 april 20.00 uur.
In het kader van het thema van de Maand van de Filosofie (‘Over de grens’) spreekt rechtsfilosoof Bert van Roermund met fotograaf Liny Mutsaers naar aanleiding van haar boek Het groene huis. Hierin heeft zij een gezin geportretteerd, dat woont in Mafraq, een stadje dichtbij de Syrische grens. Zij koos juist daarvoor omdat het merendeel van alle vluchtelingen buiten de kampen leeft, en zij weinig in beeld zijn. Pas wanneer we haar indringende beelden nauwkeurig bekeken hebben, kunnen we ons de vragen stellen die de discussie over het vluchtelingenprobleem beheersen: kan het recht ons verplichten, zulke mensen op te nemen binnen de grenzen van ons land, ons dorp, onze buurt? Mogen we grenzen stellen aan hun aantal? Kunnen we een grens trekken rond ‘politieke vluchtelingen’, waar ‘gelukszoekers’ buiten vallen? Valt ‘Europa’ te begrenzen? Wie zal die grens dan bewaken? En wie zal de bewakers bewaken?
Liny Mutsaers (1968, Tilburg) is documentair fotograaf en is in december 2014 afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam. Het groene huis is haar eindproject. Ze heeft de afgelopen jaren meerdere malen Syrische vluchtelingen in Jordanië bezocht en gefotografeerd. Vanaf de eerste reis in 2012 hebben de gezichten en de verhalen haar niet meer losgelaten. Door haar achtergrond als orthopedagoog realiseert zij zich de gevolgen van de emotionele en psychologische schade die is toegebracht. Niet alleen bij de kinderen, die de helft van de Syrische bevolking uitmaken, maar ook bij de volwassenen. En niet alleen nu, maar ook voor de toekomst.Wat naklinkt uit alle ontmoetingen is het gevoel dat de mensen zich in ten diepste in de steek gelaten voelen. Door het maken van familieportretten wil de fotograaf aandacht vestigen op alle Syriërs die dit lot treft.
Bert van Roermund (1947, Udenhout) is hoogleraar (emeritus) rechtsfilosofie en politieke filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Talrijke boeken, bundels, artikelen en vertalingen over grondslagen van recht en staat staan op zijn naam. Maandelijks levert hij een opiniebijdrage aan de regionale pers over actuele vragen. Over de onontkoombaarheid én de betrekkelijkheid van politieke grenzen publiceerde hij regelmatig in wetenschappelijke en algemene media. Met Anton van Kalmthout begeleidde hij het prijswinnend proefschrift van Nanda Oudejans Asylum (2011).
Wilt u deze avond bijwonen? Graag een mail naar info@gianottenmutsaers.nl. De entree bedraagt €5,-