Selecteer een pagina

Reizende tentoonstelling stripverhaal GEVLUCHT van start

Zaterdag 6 mei om 14.00 uur wordt de tentoonstelling Gevlucht geopend. Op veertien grote panelen wordt het verhaal verteld van de Syrische vluchteling Youssef*, dat werd opgetekend door de Tilburgse journalistiek stripmaker Jules Calis. Het verhaal werd 8 december 2016 in regionale dagbladen BN DeStem en Brabants Dagblad als extra bijlage in full color gepubliceerd.

Enkele maanden na het voltooien van zijn journalistieke strip Van Brabant naar Afghanistan en terug (2015) richt Calis zijn aandacht op de komst van een groep vluchtelingen die in Tilburg wordt opgevangen. Zijn plan om deze nieuwe bewoners een gezicht te geven resulteerde in een veertien pagina’s tellend stripverhaal waarin de lezer Youssef leert kennen, geconfronteerd wordt met zijn ervaringen en ziet hoe hij zijn nieuwe leven in Tilburg probeert op te bouwen.

Het is een universeel verhaal voor wat veel vluchtelingen is overkomen en dat volgens Calis en zijn uitgever Jan Stads (uitgeverij Pix4Profs) verteld moet worden, omdat het ook gaat over de huidige maatschappij en de opinie over de vluchtelingenproblematiek. Daarom zal na de expositie bij Gianotten Mutsaers, Gevlucht als reizende tentoonstelling bij bibliotheken, scholen en kunst- en cultuur gerelateerde locaties in Nederland voortgezet worden. Beginnende bij het stripmuseum in Rotterdam eind mei.

Het verhaal kwam mede tot stand door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, projectinitiator Jan Stads / Uitgeverij Pix4Profs en schrijvend-journalist David Oranje die de tekst en vertaling verzorgde.

Tijdens de opening van de tentoonstelling zal hoofdpersoon Youssef ook aanwezig zijn en samen met Calis en Oranje vragen uit het publiek beantwoorden. Het interview zal geleid worden door Jasper Stads.

De tentoonstelling is te bezichtigen van zaterdag 6 mei tot en met zaterdag 20 mei bij Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17 te Tilburg.

*Youssef is een gefingeerde naam vanwege veiligheidsredenen. Zijn werkelijke identiteit is bij uitgeverij Pix4Profs bekend.

 

 

Gianotten Mutsaers Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks 't laatste nieuws van Gianotten Mutsaers per e-mail.

Bedankt voor je aanmelding!

Share This