Lezing Wim Daniëls over De lagere school

Toen bijna alles nog heel anders was – dinsdag 31 oktober 20.00 – 22.00 uur

Een heerlijk boek, dat je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek, met taal en rekenen als de belangrijkste schoolvakken en met gedrag, vlijt en netheid als een heilige drie-eenheid op het rapport.

De lagere school van vroeger was een totaal andere school dan de basisschool van nu. Uiteraard zonder alle moderniteiten zoals de computer, het digibord en het leerlingvolgsysteem. En ook zonder tienminutengesprekken, plusklassen, remedial teaching en voortdurend en uitvoerig toetsen. De leerlingen van toen hadden te maken met een onderwijzer(es) die een gezag en een autonomie had die voor kinderen en ouders vanzelfsprekend waren. Aan de lagere school van vroeger kleeft ook het beeld van de schooltandarts, die eens per jaar met de gevreesde bus kwam voorrijden, het schoolsparen, schoolmelk, de kroontjespen, het inzamelen van zilverpapier, de ouderwetse schoolreisjes naar de speeltuin, de handwerklessen (alleen voor meisjes!) en nog veel meer.
Het komt allemaal aan bod in het rijk geïllustreerde De lagere school, geschreven door Wim Daniëls, die zelf in de jaren zestig op zo’n lagere school zat. Hij schetst in zijn boek het wel en wee van de lagere school in de twintigste eeuw, met de nadruk op de periode vanaf 1930.

Wim Daniëls schreef een groot aantal boeken over uiteenlopende onderwerpen. Hij stelde ook diverse Van Dale-woordenboeken samen en publiceerde een literaire verhalenbundel. Verder treedt hij op in het theater en is hij geregeld te horen en te zien op radio en tv.

Kaarten voor deze lezing zijn €5,- Reserveren is gewenst via info@gianottenmutsaers.nl

7 Reacties

 1. Ik kom graag luisteren naar Wim Daniëls, maar op welke dag? Donderdag 2 november of dinsdag 31 oktober?

  Antwoord
  • Sorry, een vergissing! Het moet zijn dinsdag 31 oktober. Kan ik uw naam noteren? En voor hoeveel personen? Vriendelijke groet

   Antwoord
 2. Graag wil ik me aanmelden voor de lezing van Wim Daniëls op donderdag 31 oktober.

  Antwoord
  • Beste Harrie, Bedankt voor de reservering. Ik wijs er nog even op dat de lezing DINSDAG 31 oktober is (niet donderdag) ecxuus voor de fout. Met vriendelijke groet

   Antwoord
 3. Graag wil ik 2 kaartjes voor de lezing van Wim Daniëls a.s. dinsdag 31 oktober.

  Antwoord
 4. graag wil mij aanmelden voor de lezing van Wim Daniels op di 31 okt. Met vriendelijke groet John Mertens

  Antwoord
 5. Ik wil me ook graag aanmelden voor de lezing, met twee personen.

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *