Selecteer een pagina

De laatste getuige – Frank Krake

De man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde. Tweegesprek Frank Krake en Wim Alosery – Zondag 6 mei 15.00-16.00 uur

De 94-jarige Wim Alosery uit Amsterdam overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en het bombardement op oceaanstomer Cap Arcona, een scheepsramp die vier keer zoveel slachtoffers eiste als de ondergang van de Titanic. Frank Krake beschrijft zijn lotgevallen In De laatste getuige met historische precisie.

Wim Alosery (1923) moet zich vaak verbergen om te overleven. Als jongetje zwerft hij door de straten van Amsterdam om uit handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Als 20-jarige moet hij tijdens de oorlog naar Duitsland vanwege de verplichte Arbeitseinsatz, maar hij ontsnapt naar huis, liggend op het dak van een trein. Maandenlang verschuilt hij zich in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een periode in Kamp Amersfoort wordt hij op transport gezet naar Noord-Duitsland. Hij belandt in de concentratiekampen van Husum en Neuengamme en ondergaat acht maanden dwangarbeid, honger en mishandeling. Hij weet te overleven door zijn inventiviteit, levenskracht en door wat hij in zijn jeugd leerde. Begin 1945 wordt Neuengamme door de Duitsers ontruimd.

Het inferno in de Lübeckerbocht

Wim wordt met duizenden medegevangenen aan boord gedreven van de Cap Arcona, een luxe cruiseschip dat voor anker ligt in de Lübeckerbocht. Daar wordt de RAF misleid door de SS en begaat een dodelijke vergissing. Jachtvliegtuigen bombarderen alle schepen in de baai, de Cap Arcona wordt vol geraakt, vliegt in brand en kapseist. Meer dan 7000 mensen sterven in dit inferno. Wim is een van de kleine 400  overlevenden die de wal bereikt en die uiteindelijk via veel omwegen naar huis kan terugkeren.

De laatste Nederlander die het kan navertellen

Anno 2017 is Wim Alosery de laatste nog in leven zijnde Nederlandse overlevende van deze relatief onbekende scheepsramp. Om het na te kunnen vertellen  moet hij na de oorlog eerst afrekenen met een kampsyndroom. Dat lukte hem met behulp van zijn vrouw en zijn geloof. Pas bijna vijftig jaar later begint hij over de ramp te vertellen. Hij werd niet cynisch of haatdragend, integendeel. Tot op de dag van vandaag omarmt hij vol positivisme het leven.

Over de auteur

Schrijver en ondernemer Frank Krake (1968) heeft een fascinatie voor bijzondere levensverhalen. Hij ontmoette Wim Alosery bij de presentatie van zijn boek Menthol, en werd gegrepen door zijn survival story. Krake studeerde en publiceerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft veel lezingen en geeft zijn werk met succes uit in eigen beheer met Uitgeverij Achtbaan. Van zijn boek Menthol (2016), over de man die Nederland leerde tandenpoetsen, werden 20.000 exemplaren verkocht. Ook schreef hij Rood Bloed, over voormalig FC Twente-voorzitter Joop Munsterman (Overamstel, 2017) en De Rampondernemer (Pearson, 2013)

 

Gianotten Mutsaers Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks 't laatste nieuws van Gianotten Mutsaers per e-mail.

Bedankt voor je aanmelding!

Share This