Selecteer een pagina

Griffels en penselen voor de beste en mooiste kinderboeken van het jaar

Voorafgaand aan de Kinderboekenweek worden elk jaar Griffels en Penselen uitgereikt voor de beste en de mooiste kinderboeken van het jaar. Dit jaar werden tien boeken bekroond met een Zilveren Griffelen en voor acht boeken reikte de jury Zilveren Penselen uit. Inmiddels is de winnaar van de Gouden Penseel bekend, de winnaar van de Gouden Griffel wordt tijdens het Kinderboekenbal, voorafgaand aan de Kinderboekenweek, bekend gemaakt. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur.

We hebben de Zilveren Griffels voor de categoriën tot zes jaar, vanaf zes jaar en vanaf 9 jaar hieronder voor je op een rijtje gezet. Kijk voor alle genomineerden op de website van de Kinderboekenweek.

Zilveren griffels

De genomineerden voor het beste kinderboek 2018:

Handje?

Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Wouter Tulp
Leeftijd: tot zes jaar
Prijs: € 14,50

Anna, een ondernemende kleuter, wil naar de dierentuin. Niets bijzonders voor kinderen van die leeftijd, maar haar vader heeft het druk, druk met zijn mobiele telefoon. Hoe kan de ondernemende Anna zijn aandacht krijgen?

Het lammetje dat een varken is

Auteur: Pim Lammers
Illustrator: Milja Praagman
Leeftijd: tot zes jaar
Prijs: € 13,95

Lammetjes dartelen in de wei en varkens rollen door de modder. Dat gaat overal en altijd zo en de dieren voelen zich er prettig bij. Als een van de dieren naar de overkant wil, reageren de anderen verbaasd. Een lam dat zich thuis voelt in de biggenpoel? Dat is raar!

Toen ik

Auteur en illustraties: Joke van Leeuwen
Leeftijd: vanaf zes jaar
Prijs: € 15,99

In een speelse mengeling van tekeningen, handschrift en boekletters vertelt Deef over wat hij meemaakt en fantaseert.

Het gelukkige eiland

Auteur en illustraties: Marit Törnqvist
Leeftijd: vanaf zes jaar
Prijs: € 15,99

Op een vlot gebouwd van wrakhout vaart een meisje. Ze is op weg naar de horizon. Maar die is verder dan ze had gedacht. Op een dag ziet ze midden in de zee een pijlvormig bord staan met de tekst: het gelukkige eiland. Nu weet ze waar ze heen moet gaan.

Lampje

Auteur en illustraties: Annet Schaap
Leeftijd: vanaf negen jaar
Prijs: € 13,99

Dit is een verhaal over de zee. En over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter. Op een stormachtige avond blijkt ze dapperder dan zij ooit had gedacht.

Sabel

Auteur: Suzanne Wouda
Leeftijd: vanaf negen jaar
Prijs: € 14,90

Max wordt tijdens de Duitse bezetting van Nederland samen met zijn familie opgepakt. Hij belandt in Kamp Vught en heeft daar één houvast: de rode kater Sabel.

Share This